donderdag 28 juni 2012

Schleswig, 27 juni, 52 km.

Niet gestoord door langspruttelende zeeschepen of milde ochtend nevels sliepen we heerlijk op deze wonderlijke tuincamping. Nog steeds zijn mijn bovenbenen gevoelig dus gedraag ik me zoals dat een oude heer betaamt, stram en bedachtzaam.
Inmiddels hebben we door dat je hier koffie moet drinken bij de bakker. Iets lekkers erbij is dan ook snel en goed geregeld.
In Kropp lopen we tegen een bijzonder hijswerk op: de kerktoren wordt er af getakeld. "Dan kunnen ze er een stuk beter bij om wat balken te vervangen" aldus de moeke uit Breslau waarmee we in gesprek raken. "De pastor zal misschien ook wel foto's maken. Dat heeft ie vanuit zijn helicopter van de hele buurt al gedaan voor een prachtige kalender". Ze heeft het nog niet gezegd of er gonst een soort bromvlieg rond; een radiografisch minivliegtoestel met 4 rotoren waaronder een camera bungelt. Wat mij betreft een prachtvorm van gemeenschapsvorming en tegelijk hobby. Een Nederlandse medefietser ziet het aan, schiet een prent en vervolgt zijn flitsende tocht naar Noorwegen. Hij rijdt op zijn Garmin met gedownload kruimelspoor en zonder boekwerk of andere begeleiding. Ik vraag me af hoeveel hij meekrijgt van zijn omgeving maar hoorde hem ook nog zeggen dat het hem om het fietsen gaat. Tja, ook dat kan.
We rijden stukjes van "der Ochsenweg". Een traject waarover rond 1400-1800 vee van Denemarken naar Hamburg (en verder) werd gedreven want de behoefte aan vlees was groter dan men ter plaatse economisch kon produceren. Eigenlijk doen we nu niet anders maar dan op een andere schaal.
We bereiken een soort flessenhals waar het land op zijn smalst is. Een goede plek om macht uit te oefenen. 
Een middel is een afsluiting d.m.v. een aarden wal waarin een goed controleerbare opening. De Vikinggebieden hadden zo minder hinder van die nare Germanen. Het museum in Dannewerk laat het mooi zien naast de problematiek van een Deens georienteerde minderheid aldaar.
Nog boeiender wordt het in het Wikinger Museum Haitabu. Op die plek was rond 900 de belangrijkste handelsstad Haitabu gelegen en daarvan is nu veel in kaart gebracht en zelfs gerecontrueerd. Je zou er zo een hele dag kunnen spenderen maar tegen sluitingstijd worden we wat overbodig en zou een warm onderkomen welkom zijn.
We betrekken de Jeugdherberg, alweer zonder internet, wat is dat toch hier?
Na bezoek aan de Griek zijn we best lui en slapen als rozen...

1 opmerking: